Tuesday, September 30

Donald (J.) Pliner, NULLA lábsanyargatás

Született 1943. Chicago (Illinois).
Ikertestvére: Donna


Elliott testvérével közösen segítettek (tanoncként) édesapjuknak (Leo), aki tulajdonosa a "Pliner's Florsheim Family Shoe Store"-nak.
1971-ben megnyitja a Papagello Beverly Hills nevű - saját kiskereskedelmi boltját. 1 éves eladása majdnem elérte az 1 millió dollárt. 2 év se telt el, egészen és a Right bank Shoe Co. segítségével a Camden Drive-on (Beverly Hills), kezdet el árulni. Ez a cég segítette az olyan neves európai tervezőket, mint Thierry Mugler, Basile, Castelbajac, Maud Frizon, Stephanie Kelian, Arche, Bisonte és a Trussardi. Az Intershoe ösztönözte egy kollekció megálmodására, ami a "Glace" fantázianevet kapta. (nem csak a kollekciót álmodta meg, hanem a tranzakciót, szervezést és még sok más dolgot Ő bonyolított le.) 2 éven belül az összes Glace elkelt.
1989 óta a kényelmet tartja a fő fókuszpontnak a lábbelik készítésénél. " I call it high-fashion comfort" Kiképzésükre óriási hangsúlyt fektet, pedig nem állnak tőle messze egyáltalán a magas sarkú cipellők. Az egyik legkiábrándítóbb dolog számára egy megkínzott, bütykös láb. (azt hiszem Victoria Beckham., kicsit figyelhetne rá :D ) A pletykák szerint szakított is egy hölggyel ilyen okok miatt.


Dana Christie szerint (Saks Fifth Avenue üzlet felelőse) ahogy bekerültek Donald cipői az üzletükbe, nők ezrei kapkodták el, leginkább a kényelmi okok miatt (amihez feltehetőleg egy remek kis PR reklám tartozott, mint beharangozás). Persze az se volt utolsó, hogy cipőivel szinte minden korosztályt megcéloz. (ez egy óriási "mágnes" Plinernél). Christie nevetve meséli, hogy 75 éves édesanyja is viseli a tervező cipőit. (korra való tekintet nélkül: kényelmesek, mégis roppant divatosak is).
1998-ban mutatja be első férfiaknak szánt cipő kollekcióját, ami egy bizonyos gumis megoldást is tartalmaz. (a kollekcióba számos stílusú darab fellelhető: elegáns, sportos, mokaszin, csizmák és bakancsok) Plusz extra az "air-touch system" - amit szabadalmaztattak is Olaszországban.
2002-től táska kollekciót is tervez, amit 2 részre oszthatunk. Az egyik egy "Couture" kollekció, amit Olaszországban készítenek. A másik pedig a Donald J. Pliner. Utóbbi gyártása, Ázsia. Mindkettőhöz választhatunk színben és anyagban megegyező lábbelit Donaldtól.
Szintén 2002-ben a bőrárukon kívül belekezd a ruha tervezésbe is. Ez már egy régóta dédelgetett vágya volt, de a cipők, táskák és övek után - ennél is kivárta a megfelelő időt. Első körben bőrkabátokat és nadrág kollekciót dob piacra, ami butikjaiban és még 50 speciális boltban kapható, világszerte. Határozott szabás vonalak és színezések jellemzik a kollekciót. Olyat akart létrehozni, ami izgalmas, mókás és színes. (Mindezt sikerült is elérnie). Élénk színekhez való vonzódását az érzelem élményével magyarázza. (jaj, ez az amivel annyira, de annyira egyetértek.) Minek még egy fekete vagy barna kabát, amikor egy lila, zöld vagy piros színűbe... annyival jobban érezhetnéd magad? tele leszel pozitív energiával. Légy merész. (kb. ez az amit hirdet) Képes annyira puha és vékony bőrfelsőket készíteni, ami akár a kardigán funkcióját is lazán helyettesítheti.

Érdekességek:

Nyit egy tea házat is, ami a hírességek kedvenc találka helye lett. Lassan 20 évvel az alakulás után Donald J. Pliner egy több millió dolláros üzlet, ami futótűzként terjedt el a világban. (állítólag a legnagyobb tulajdonú cipőmárka az USA-ban). Számos üzlete van Miamiban, Houstonban, Nordstrommal, Saks Fifth Avenue-nál, Bloomingdale-nél stb. Az Instyle és a Vogue magazin is előszeretettel mutatja be termékeit. Manapság kutyáknak is tervez, főleg pórázokat (bőrből készült dolgokat).

Hírességek, akik a szépségen kívül, védik is a lábukat: Debra Messing, Kate Hudson, Kim Catrall, Cristina Aguilera.


Amit nem szeretek benne az az, hogy előszeretettel használ Cavalli-hoz hasonló állatmintákat!

No comments:

Post a Comment

Share some love leave a comment!

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ