Friday, October 31

Gyöngy


A klasszikus gyöngysornak időtlen az eleganciája.
Írásos emlékek bizonyítják, hogy a gyöngyöt - évezredek óta - minden kultúrában nagyra értékelték. Az ógörögök azt hitték a gyöngyökről, hogy Afrodité örömkönnyei.
Mindannyian hallottunk már a Polinéz szigetekről származó gyöngyökről. Az Európaiak a XVII. században hódították meg ezt a területet és az addig fennmaradt emlékek arról tanúskodnak, hogy az ott élt bennszülöttek nem igazán foglalkoztak eme földi kinccsel. Bár használati tárgyakat készítettek az itt előforduló Pinctada margaritifera kagyló fajtákból. A magyarázata talán az lehet, hogy nem rendelkeztek fúróeszközzel.
Miután 1769-ben Cook kapitány felfedezte Tahitit, megindult a gyöngy- és kagylókereskedelem. Ezeken a szigetcsoportokon komolyabb harcok is dúltak a gyöngy okán. Eleinte még nem kellett olyan mélyre merülni a természet ezen ajándékáért, de később - ahogy fogyott a gyöngy -beljebb és lejjebb kellett hatolni. A bennszülöttek remek búvárok voltak és az elején bármiért szívesen elcserélték a gyöngyöket. Később a misszionáriusok megtanították nekik, hogy a "gyöngyüknek" komoly az értéke. A XIX. század derekára jócskán apadt a kagylóállomány. Nagy verseny alakult ki a kereskedők között. Ezek úgymond "felverték" a gyöngy értékét. Arról már nem is beszélve, hogy a korall-atollok alig emelkednek ki a vízből és nagyon erősek körülöttük az áramlatok. Több száz hajó legénysége vesztette életét egy-egy gyöngyhalászat során, emiatt.
1960 után a műanyag elterjedésével csökkent az igény a gyöngykagyló iránt, így annak halászása nem volt túl gazdaságos. Idősebb kagylókat, amelyek az igazán nagy gyöngyöket rejtették alig leltek, így a Francia Polinézián a fekete ajkú kagylóhalászatot be is tiltották.
Ezidőtájt Japánban, Burmán, Indonéziában és a Fülöp-szigeteken már tenyésztettek gyöngyöket. 1905-ben Kokcohi Mikomoto alkalmazta először az eljárást, amivel kerek gyöngyöket hozott létre. 10 évvel utána az ő neve alatt szabadalmaztatták.
Valójában a Francia Polinézián már 1884-ben megkezdődtek az első gyöngytenyésztési kísérletek, de sikertelenül záródtak és a komoly kutatás csak 1962-ben hozott igazi, sikeres eredményt. 1972-re a világ legnagyobb ékszer boltjaiban megjelentek a Tahiti tenyésztett gyöngyök
A több, mint 70 féle kagylóféle - osztriga - létezik. Ezen belül a kagylóhéj vastagsága szerint két csoportba lehet őket sorolni:
  • vékonyhéjú kagylók. A legismertebb a Pinctada fucata martensii (Japán, Kína), kereskedelmi nevén akoya és 2mm - 9 mm-ig terjed az átmérőjük.
  • vastaghéjú kagylók, mint a Pinctada margaritifera (Cook szigetcsoport északi részén) és a Pinctada maxima. (Ausztrália, Indonézia, Fülöp szigetektől egészen Burmáig) A maxima lehet ezüst- vagy arany ajkú és a benne létrejövő gyöngyök a Déltengeri gyöngyök (SSP). Ezek fehér vagy rózsaszín gyöngyházfényűek és 9mm-16 mm-ig terjed az átmérőjük. Tehát igen nagyok. A margaritiferaban pedig a Tahiti gyöngyök "lakoznak". Amik gyakran ezüst, arany, pávazöld, szivárvány és padlizsán színűek.

Az igazgyöngyöket karátra mérik, míg a tenyésztett gyöngyöket mm-re.

Egy jó gyöngy védjegye a csillogása. Továbbá mindegyik gyöngynek van egy bevonata (nacre), ami a gyöngy élettartamának a jele. Ez kálciumkarbonátból, víz és szerves anyagokból képződik(0,2mm-0,4mm). Ez adja azt a bizonyos fényt a gyöngynek.

A gyöngyök színét 5 fő kategóriába sorolhatjuk:

  • rózsaszín - A fehér és a rózsaszín a legdrágább, mivel a nők előszeretettel választják a bőrük tónusához. Ezek leginkább az akoya gyöngyök.
  • fehér
  • krémszínű
  • világoskrém
  • sárga

Mindegyik gyöngynek van egy úgynevezett fő színe (fedőfesték). Az alakjukat pedig leginkább a víz határozza meg - amiben képződnek. A sósvízi gyöngyök hajlanak leginkább a gömbölyű formára, míg az édesvíziek inkább oválisok.

Jól mutat fiatalon és idősen és a tisztítását elég egy puha ruhával elvégezni. Aki szert tesz egy igazgyöngy nyakláncra az igen boldog lehet, de persze a tenyésztett gyöngyök is oly szépek és értékesek.
Gondoljunk, csak Coco Chanelre, aki egyszerre többet is a nyakába tekert a nadrágkosztümjéhez. Nagyszerű kombináció és nem szeretnénk rá hasonlítani? Dehogynem! Hisz előszeretettel utánozzuk. (Legalábbis én biztosan.) Örök darab...

4 comments:

  1. Kápzeld,Hawaii-n vannak kagylóárusok.Olyan a rendszer mint Mo-on a sorsjegy.Befizetsz 5 dollárt,rámutatsz melyik kagylót kérde és a ott kinyitják.Ha szerencséd van találsz benne Tahiti fekete gyönygöt.Minden sarkon van ilyen árus,nagyon vicces.Egyszer sem nyertem :)))
    Mondtam neked,nem Ebyayezek,ellentétben anyóssal,na ő pont az akoya pearl-ökre szokott licitálni.

    ReplyDelete
  2. Anonymous12:17 pm CET

    Jaj, megőrülök a gyöngyökért! annyira szép dolgokat lehet belőlük készíteni! te űzöd még a gyöngyfűzést Janet?

    ReplyDelete
  3. Dora

    Ez tök jó! Pár éve a párom is volt Hawaii-on, de ő nem mesélte ezt. :((( Kár, hogy nem találtál egy szép Tahiti gyöngyöt. Nekem az jobban tetszik, mint az akoya, de azért megértem, hogy anyósod licitálgat az akoyára. :D Vett is már

    Schnappy

    Az üveggyöngyözést jó ideje befejeztem, sőt már nem is hordom a sok munkával készített darabjaimat. :(

    ReplyDelete
  4. Persze vett,a lányának a nagydoktorijára láncot,fülbevalóval az ebay-en szerezte.Azóta gyürüt,karkötőt stb.egészitgeti ki az Ebay-ről.Emlékszem,izgultunk,hogy időben megjöjjön.Nagyon szép!
    Ez konkrétan Oahu-n volt egy az 5 szigetből ahol Honolulu van és Waikiki beach,nem Hawaii Big Island-en,de sok-sok ilyen árus volt.A japánok nagyon nyomultak ezeknél az árusoknál :) 2001-ben.

    ReplyDelete

Share some love leave a comment!

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ