Friday, November 21

Táska 1. - clutch/laptáska

Táskáink az évszakokkal, a trendekkel és stílusokkal is nagyban változnak. Mondhatni, hogy mint sok más divatholmiban elég bő választék van és kevés olyan méretű vagy anyagú, fazonú táskát tudunk megemlíteni, ami jelenleg nem trendi. Az óriás táskák virágzásukat élik, a tarisznyaszerű (átvetős) táskák is megmutatják jócskán magukat. Ott vannak ugyanakkor a nyeregtáskák (John Galliano évről évre új értelmet ad nekik). Kistáskák, amik az én esetemben inkább alkalmi jelleget töltenek be, mint az a bizonyos akácfából készült Timmy Woods-om...
Nektek melyik a kedvenc táskátok, ha csak pár dolog szükséges?


Nekem az a bizonyos laptáska.
Kevés dolog fér bele, de rendkívül mutatós és divatos kiegészítő.
Elég nagy kiegészítő gyűjtő vagyok, de ezekből a darabokból - sokakkal ellentétben - nekem kevésbé alkalmi darabjaim vannak. Keveset járok olyan helyre, ahova kellene egy nagyon- nagyon elegáns, díszített borítéktáska.
Tavasz óta leginkább blúzzal vagy felsővel és szoknyával kombinálva csapom a hónom alá ezeket a darabokat. Szerintem farmer-póló kombót is képes feldobni - főleg, ha jól megvannak hozzá válogatva az ékszerek és a lábbeli. Mindennek az alap pillére, hogy stílusos légy - a kiegészítők. Ezt vallják az olasz nők, akik az egyik legnagyobb stílus bajnokok.
Néhány borítéktáska rendelkezik levehető lánccal vagy bőrszíjjal. Ez egy amolyan extra dolog, amitől még jobban odáig lehetünk, ezért a "fajtáért".
A táskák történelme a babiloni korszakra nyúlik vissza. Táskaszerű dolgokat használtak vallási szertartásokon. Szent jelentése van a modern, ma is használatos táskáinknak? Hát nem jóérzéssel tölt el, ez minket nőket? A gyűjtésük se olyan lelkiismeretfurdalásos! Viccet félretéve - az emberek megállapították , hogy a táskák/pénztárcák hasznosak, mert az értéktárgyak cipelése egyszerűvé és kényelmessé válik. Ezek inkább felcsatolható (derékra) pénztárcák voltak.
Az 1800-as évek elején a nők a modern kézitáska előfutárát is kezdték alkalmazni. Ezek olyasmik lehettek, mint a mai laptáskák egy zsinórral összehúzva. Természetesen ebben volt az a bizonyos díszes zsebkendő és némi illat.

A korai XIX. században kimentek a divatból, de a II. Világháború környékén újra élettek. Kevesebb anyagot igényeltek - ez lehetett a mottó.
A laptáska népszerű maradt, de az esti programok kellékévé vált. Mai modern lényünk életmódjával, ha nehezen is, de párosítható - lévén a mobiltelefon, ipod, pénztárca, tollak stb. meglétével - a divattervezők csábítanak minket a használatukra.
Évről évre gyönyörűbb formákkal, anyagokkal és díszítéssel rukkolnak elő. Áruk a csillagos ég. Lehetnek brokátból, bőrből, fémből és még sorolhatnánk.
Valljuk be rendkívül mókás kis darabok, amik megszínesítik ruhatárunkat!








Az én kedvenc előszeretettel használt darabjaim: (egy kis dicsekvés) :)

Először a pánttal rendelkezőek:




Fekete mini táska, ami övtáskaként is funkcionál - Chanel

Barna hasítottbőr laptáska - vintage Chanel



Szürkés logós laptáska - vintage Christian Dior

Fukszia színű hasítottbőr laptáska - TU

Farmer laptáska - Ted Baker

13 comments:

  1. Anonymous12:22 pm CET

    nagyon fasza táskák, nekem különösen az első képen lévő tetszik, amit a nő tart a kezében. :)
    bár én nagytáska párti vok, de alkalomra ezek nagyon cool-ok! :)

    ReplyDelete
  2. Én is a hatalmas táskákat szeretem, amikbe mindent, de mindent bele lehet süllyeszteni. Alig bírok kimenni úgy az utcára, hogy ne legyen nálam minden szükséges cucc (azaz túlélőfelszereléstől kezdve :-), papírokig, smink, parfüm, víz és még ki tudja mit mindig viszek magammal). Jobb, mintha reklámszatyorban vinném, nem?
    Persze alkalomra óriás táskával nem illő megjelenni, én nehezen bírom olyankor... még a legkisebb táskát is annyira megpakolom, hogy alig tudom általában bezárni :-))))) nem túl jó szokás...

    ReplyDelete
  3. Meg tudom érteni Divatmama... :P A nagy táskák nekem is inkább a gyengéim, bár én mindegyikért odáig tudok lenni, ha szép! Ezekhez is képes vagyok egy kézben cipelős shopping bag-et (ami mellesleg szép és nem kelti a reklámszatyor hatását) hordani és akkor ott van helye az ásványvíznek stb... A nagy táskák se bírnak minden terhet ám! Kár lenne egy túlterhelés miatt a legkedvesebb darabjainktól megválni! :D

    ReplyDelete
  4. Hi there-I love clutchs, I should use them more!! Your collection is lovely!

    ReplyDelete
  5. Hi Sharon Rose - Let this be an inspiration post and use your own collection more! :D

    ReplyDelete
  6. I lover your clutches, they're SO beautiful!

    ReplyDelete
  7. Anonymous8:37 pm CET

    Szia Zsani!
    OFF:Holnap próbálok képet küldeni a bohóc kitűzőről, már amelyiket meglett (éljen a lakásfelújítás). ON:Az új külső nagyon jónak indul, remélem lesz háttér szín is, mert a fehértől egy idő után fáj a szemem. De a maci külön tetszik :)
    Ja, és hogy aposthoz is kapcsolódjak: én is nagytáska párti vagyok; alap, hogy egy könyv beleférjen. Persze a repire is van pár pici darab.

    ReplyDelete
  8. Anonymous9:15 pm CET

    Szia Zsaniii! Újra itt:-D Mozillával sikerült! :-)

    ReplyDelete
  9. Anonymous9:18 pm CET

    Jajj de jó...Karl maci is megjelent:-) A táskáid gyönyörűek, mindet elfogadnám :-)

    ReplyDelete
  10. Szia csipke!

    Oksika, várom...
    Lehet, hogy majd lesz más hátterem újra, de soknak találtam egyelőre... Ez még csak a táska 1. poszt, úgyhogy lesz majd nagy tatyó poszt is! :D

    Sziaaaaaaaaaaaaaa Candy!

    Azt akartam tanácsolni, csak közben be kellett jönnöm dolgozni! :( Mozilla! :D

    Köszönöm! A fejlécet Geg csinálta - egy tündér és nagyon ügyes! :D
    A táskákat inkább csak jó időben használom, de imádom én is őket. A vintage dior új! :D

    ReplyDelete
  11. Anonymous10:10 pm CET

    OFF: Próbáltam küldeni emilt, de folyton visszadobja. Holnap próbálom újra.Mlyen méretű melléklet mehet egyszerre?

    ReplyDelete

Share some love leave a comment!

Ƹ̵̡Ӝ̵̨̄Ʒ